Betalt Indhold

Fra naturen til spisebordet

Dette indlæg er lavet i samarbejde med den/de hjemmesider der linkes til.

Der er efterhånden gået nogle år, siden paleodiæten for alvor brød igennem og skabte nye trends inden for kulinariske oplevelser verden over. Også i Danmark tog mange hurtigt den såkaldte stenalderkost til sig. Princippet bag paleodiæten tager os nemlig tilbage til forfædrenes simplere og – vil mange mene – bedre kost. Man spiste simpelthen, hvad der kunne jages eller samles, og derfor er forarbejdet mad heller ikke at finde på en rigtig paleomenu. 

Spis, hvad du kan samle

En vigtig del af en grundlæggende paleolivsstil er derfor også, at man prøver at tænke som en samler. Hvad kan man finde i naturen, der er spiseligt? Kan man selv dyrke noget, der kan spises? Her er det faktisk ikke kun grøntsager, der er en mulighed. For man kan også dyrke alverdens urter og andre spiselige planter hjemme hos sig selv. Her kan det være en god idé at begynde urtehaven med en pakke specialfrø. På denne måde sikrer man sig nemlig en mangfoldig og sammensat blanding af frø til ens specifikke ønsker. 

Når man dyrker sine egne grøntsager, urter og andre spiselige planter, er det ikke blot yderst tilfredsstillende – man lever også i langt tættere forbindelse med naturen og forfædrene. 

Den populære paleodiæt

Paleokostens popularitet må siges at udspringe fra dens princip om at være det simple valg. Så simpelt, at det var dét, man spiste og overlevede på i stenalderen. Man skal således i vores tid spise både mindre og bedre, og retningslinjerne for kostvalgene på en paleodiæt i dag er konkrete og håndfaste. Man skal ikke bruge unødvendig tid på at monitorere sin kost eller tælle kalorier, hvis bare man holder sig inden for de faste og rendyrkede madgrupper: Kød, fisk, skaldyr, æg, grøntsager og frugt. Alle sammen er gode kilder til at få de helt rigtige næringsstoffer indenbords. 

Tag dine madvalg op til revision

Paleolivsstilen lægger på alle måder op til, at man tager sin vanlige kost og de hurtige madvalg op til kraftig overvejelse og revision. Særligt de såkaldte tomme kulhydrater bliver der set skævt til, fordi disse som oftest indgår i forarbejdede madvarer. Det kan være færdigretter eller andet, som er de lette valg at træffe, når man står i supermarkedet, men som langt fra er det sundeste valg, man kan tage på sin krops vegne. Hvis man vælger at spise efter paleoprincipperne, gælder det i stedet om at vælge så få forarbejdede fødevarer som muligt.

Man er, hvad man spiser, må siges at være gældende inden for paleolivsstilen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply