Betalt Indhold

Paleo – Vejen væk fra sukker og søde sager

Moderne mennesker har vænnet sig til en diæt hovedsageligt bestående af brød, pasta, ris, og masser og atter masser af sukker. Kornprodukter mætter, og sukker giver os små boosts af energi, så det giver mening, at vi hovedsageligt fokuserer på disse madvarer: De smager godt, og giver os en god følelse af mæthed. Men der er ikke meget næring at finde i disse madvarer, og ofte kan de faktisk gøre decideret skade på kroppen.

Hvad gør sukker ved din krop?

Når sukker nedbrydes i din krop, skaber det insulin. For meget sukker giver for meget insulin. Din krop reagerer på al denne overflod af insulin ved at blive insulinresistent, hvilket fører til overvægt og på længere sigt diabetes. Ved at skifte til en paleo-diæt, minimerer du hurtigt dit sukkerindtag og skifter al sukkeret ud med protein, mineral og vitamin, som forbedrer helbred og krop.

Sukker lægger sig som et lag rundt om dine tænder, når dit mundvand nedbryder krystallerne. Derefter ætser det langsomt emaljen, og sammen med kaffe, sodavand og andet, kan dette give gule tænder og dårlig mundhygiejne, hvilket i værste tilfælde kan føre til problemer for dit helbred. Det skal her noteres, at det er værre for dine tænder at blive udsat for en smule sukker henover en længere periode, end at indtage en stor mængde sukker på kort tid.

Dog er det værre for din krop, hvis du indtager én stor mængde sukker på kort tid, så den bedste måde, at undgå problemer med sukker på, er selvfølgelig at minimere mængden af sukker i din kost. Her kan en paleokost hjælpe gevaldigt, da du ikke ofrer mæthedsfornemmelse, næring eller velsmag for dit helbred, kun sukkeret og kornprodukterne.

Paleo til at forbedre mundhygiejen

Hvilke effekter har en paleo-diæt på dine tænder og vice versa? Paleokost, også kaldet stenaldermad, har faktisk en rigtig god effekt på mundhygiejne, fordi du med paleokost ikke udsætter dine tænder for lige så meget sukker og andet, der ætser emaljen. Dog kan paleokost fører til problemer med dårlig ånde. Dette er dog mestendels fordi paleo fokuserer så tungt på fedt og protein, og derfor kan det være en god idé at fokusere lidt mere på mundhygiejnen af sociale grundlag.

Der er rigeligt med madvarer, som er bedre end andre, hvis du gerne vil optimere din mundhygiejne. Som nævnt bør du altid minimere hvor meget sukker du indtager. Men der er mange moderne og samtidige spisevaner og opskrifter, som nemt kan vedligeholde din mundhygiejne – dog kan gode kostvaner aldrig erstatte tandbørsten, så bliv endelig ved med dine to daglige børstninger!

Overvejer du at prøve paleo?

Ovre hos Vielskermad.dk kan du finde indtil flere gode og mættende opskrifter på mad, som er rigt på mineraler og vitaminer. Det, du skal lede efter, er ganske enkelt opskrifter, som fokuserer på fisk, frugt, grøntsager, nødder og magert kød. En god huskeregel til hvad der er paleo er at tænke ”hvad ville jeg kunne jage eller samle?”.

Opskrifter, som du skal holde dig fra, er opskrifter, der inkluderer transfedtsyrer, mælkeprodukter og selvfølgelig sukker. Som med alle ændringer i kosten, vil det være en god idé, at du laver en langsom overgang. Går du kold tyrker, kan det gøre mere skade end gavn – både for kroppen og motivationen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply