Motivation

Tilbage til de gode vaner

gode vaner

Det er ved at være noget tid siden, jeg har givet lyd fra mig her på bloggen. Det skyldes ikke mindst min dårlige samvittighed over at have bukket under for samtlige af Decembers fristelser. Kort opsummeret blev min 80/20er langsomt til en 70/30er, som vel endte med at ligge på en slap 50/50er som måneden skred frem og jul og nytår indfandt sig. Jeg kunne selvfølgelig have valgt at stå fast på mine principper og undgået hele dette inferno af sukker, men jeg besluttede mig altså på et tidligt stadie for ikke at tage kampen op.

Jeg er tydeligvis ikke den eneste, der har brug for at stramme op efter december måned – her på bloggen har vi oplevet en voldsom eksplosion i trafikken efter d. 1. januar – det giver en ret sjov graf, der alt andet lige vidner om folks genvundne lyst til at leve sundt.

[adsenseyu1]

For mit vedkommende bød de første syndige juleborde på særdeles ubehagelige sukker “rush”, som jeg aldrig har oplevet, før jeg begyndte at spise stenalderkost. Det lyder måske overdrevet, men jeg har oplevet at sidde til selskaber med et hamrende hjerte, følelsen af at kunne “mærke” bloden strømme rundt i mine årer, for til sidst at sidde tilbage med en overvældende træthed og uden evnen til at samle tankerne ét sted – alt sammen en effekt af narkotikummet sukker. Havde man for et år siden fortalt mig, at sukker kunne have denne effekt på menneskekroppen, havde jeg fundet det højst utroværdigt. Men nu, hvor jeg er blevet mere følsom over for sukkers påvirkning, har jeg altså oplevet konsekvenserne af en “overdose” på tætteste hold.

Nu er festen slut, og det er dejligt. Det havde hele tiden været min plan at gå strict igen fra d. 1. januar, og her en uge inde i projektet går det rigtig godt. Det er rart at mærke, at kroppen renses ud og falder tilbage til sit naturlige/foretrukne leje. Jeg er lige startet i skole igen efter en lang og lad juleferie, så nu har jeg igen en undskyldning for at bevæge mig lidt, og derved forsøge at redde min kondition op af det afgrundsdybe hul, den ligger begravet i. Den kommende tid byder således på ca. 24 km cykling til/fra studie på hverdage, eller 100-120 km ugentligt. Dette suppleres med let styrketræning med kropsvægtsøvelser alene, og det må være nok på den konto. For nu.

Angående kosten tager jeg noget, der nærmer sig en 100% strict januar måned, idet jeg (foruden at leve efter stenalderkostens øvrige principper) ikke har i sinde at indtage et eneste gram alkohol. Jeg vil selvfølgelig undgå kornprodukter, bælgplanter og mælkeprodukter, men eftersom jeg stadigvæk er ret glad for rødt kød, bliver det ikke 1.0 strict. Nok nærmere en god mellemting mellem 1.0 og 2.0. Med hensyn til energifordelingen, er mit mål for måneden at ligge på 50 / 30 / 20 (fedt, protein, kulhydrat), dog må fedt gerne ende med at udgøre betragteligt mere, hvis det er på bekostning af kulhydraterne.

Får man vitaminer nok på stenalderkosten?

Jeg er faldet over en fantastisk side, der hedder cronometer.com. Konceptet er akkurat som madlog.dk – man indtaster hele dagens indtag og får indblik i egne kostvaner. Modsat madlog.dk, kan Cron-o-meter benyttes både i en gratis og betalt version, men den gratis version alene giver virkeligt mange fede muligheder for at tjekke, om man får dækket sine vitamin/mineralbehov, hvordan ens energifordeling ser ud over en periode og meget mere. Jeg logger normalt ikke mit indtag, da jeg finder det alt for besværligt og unødvendigt i længden, men eftersom denne måned er dedikeret til alskens eksperimenter med kost og motion, har jeg besluttet mig for at logge alt, hvad jeg spiser løbende. Mest for at få afgjort om man, på en almindelig paleodiæt, får alle de mikronutrienter, kroppen har behov for. Antallet af kalorier, der går ind og ud, vil jeg ikke beskæftige mig med – det kunne ikke bekymre mig mindre.

[adsenseyu1]

Jeg vil selvfølgelig dele mit resultat med jer i slutningen af måneden, men kan allerede nu røbe, at det ind til videre ser ganske, ganske fornuftigt ud.

Det eneste punkt, hvor det halter lidt (baseret på de sidste tre dages indtag), er på kalcium-fronten. Hvis vi går ud fra de gængse anbefalinger på 1000 mg / voksen / dag, har jeg de sidste tre dage opnået blot 56% af denne dosis. Det var dog noget, jeg havde forudset kunne blive en konsekvens af at udelade mælkeprodukter totalt. Jeg vil kæmpe for at skrue på de rigtige knapper, så jeg kan få dækket alle behov tilstrækkeligt. Jeg vil se, om det er muligt at få nok kalk gennem andre fødeemner, og regner med at blive hjulpet godt på vej af grønkål og spinat, der begge er rige på kalcium.

Derudover ser det foreløbigt ud til, at jeg er dækket mere end rigeligt ind på alle de forskellige vitaminer og mineraler. Jeg vil vædde en halv ko på, at jeg får langt flere af de vigtige mikronutrienter nu, end jeg gjorde før jeg hoppede på stenaldervognen.

Det var alt for nu. Jeg glæder mig til at dele resultatet af mit eksperiment løbende, og forhåbentlig sidst på måneden kunne drage en konklusion af den ene eller anden art!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply