Ressourcer

Do’s and don’t’s på Paleodiæt

Paleodiæt

Hvilke fødevareemner bør undgås på Paleodiæt, og hvilke bør man spise i rige mængder? Vi vil i det følgende forsøge at give vores bud på, hvad der udgør en sund paleokost. Der findes efterhånden et utal af retninger indenfor stenalderkost, og nogle er i naturen mere stringente end andre. Vi har valgt selv at leve efter paleo-principperne ca. 80% af tiden, men i de resterende 20% slår vi os gerne løs og giver plads til “forbudte” fødeemner. Vi vil gerne understrege vigtigheden af, at man finder en balance der gør, at man kan leve med paleodiæten i længden – også hvis dette indebærer, at man inkluderer mælkeprodukter, alkohol eller sågar slik i sin kost i ny og næ. Dernæst skal det sige at jo mere vedvarende man er desto bedre og flottere resultater opnår man på en paleodiæt. Denne artikel skal – snarere end en endegyldig guide – opfattes som en rettesnor for optimal sundhed.

OBS. Denne artikel er løbende under udarbejdelse

[adsenseyu1]

1. Grøntsager

Tomater
Grøntsager er rige på vitaminer og kostfibre, og udgjorde en betydelig del af vores stenalderforfædres kost. Spis masser af grønt hver dag, og få dækket dit daglige behov for kulhydrater på en naturlig og sund måde.

2. Fisk


fisk
Fisk udgør desværre en alt for lille del af kosten hos alt for mange danskere. Det er en skam, da fisk indeholder næringsstoffer, der er helt essentielle for en sund livsstil. Fede fisk er rige på omega-3 fedtsyrer, der er forbundet med en lang række sundhedsmæssige fordele – bl.a. forhindrer det blodpropper og dæmper smerter i led. Det anbefales, at man tilstræber en omega-3/omega-6 ratio på 1:4 eller under. Ved at spise fisk flere gange om ugen er du allerede hjulpet godt på vej mod denne målsætning.

 3. Æg


Æg
Æg er en god og billig kilde til protein, og kan med fordel bruges som bindemiddel i paleo-bagværk. Der er modstridende undersøgelser om sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med et stort indtag af æg, grundet æggeblommens naturligt høje indhold af kolesterol. Det er svært at vide, hvilke af disse undersøgelser der er hold i, men vi anbefaler ikke desto mindre at spise æg med moderation og om muligt holde sig til 2 æggeblommer om dagen eller derunder. Er du i tvivl om dit kolesteroltal er for højt, kan du få foretaget et tjek hos lægen. Vi fraråder brugen af buræg, og anbefaler altid at købe økologisk.

4. Frugt


frugt
Frugt er ligesom grøntsager rige på vitaminer, og indeholder masser af naturlig sødme. Hvis sukkertrangen melder sig, bør frugt være ens primære valg. Frugt er dog rigt på kulhydrater, så hvis man er ude på at tabe sig anbefaler vi, at man begrænser sit indtag af frugt til 2 stykker dagligt. Vi fraråder ligeledes indtag af tørrede frugter såsom rosiner, figener og dadler, da man gennem disse hurtigt kan få for mange kulhydrater.

5. Kød


kød
Nogle af de dyr, vores stenalderforfædre jagede er i dag utilgængelige – her kan nævnes mammutten og sabeltigeren, der begge er uddøde dyrearter. Andre, fx ræve og gnuer, er helt urealistiske som fødeemner for det moderne menneske. Vi må altså lade os nøje med de dyr, vi har til rådighed i dag. Spis økologisk, græsfodret kød spis så naturligt som muligt – så sikrer du samtidig, at du får den rette mængde omega-3. Okse, svin, lam, kalv samt vildt er alle gode kilder til protein og fedt, som skal få dig igennem dagen og sørge for et stabilt blodsukkerniveau.

Læs mere om vigtigheden af økologisk, græsfodret kød på paleodietlifestyle.com

6. Fjerkræ


fjerkræ
Vælg økologisk, fritgående fjerkræ, så sikrer du, at fuglene har været på deres egen paleodiæt gennem hele livet og bibevares deres indhold af gode omega-3 fedtsyrer.

7. Bær


bærBær blev samlet og spist af vores stenalderforfædre. Ligesom frugt bør bær dog spises med moderation, hvis vægttab er ens primære mål med paleodiæten.

8. Nødder


nødder
Nødder er en perfekt kilde til vegetabilsk fedt. Grundet dets høje energitæthed bør man dog være lidt tilbageholden med sit indtag, da man hurtigt kan komme til at spise flere kalorier end kroppen reelt har behov for. Spis gerne valnødder, mandler og hasselnødder, men undgå peanuts (der til trods for navnet tilhører bælgplantefamilien).

9. Skaldyr


skaldyr
Skaldyr såsom rejer, krebs og muslinger var en fast bestanddel af vores forfædres kost. Skaldyr indeholder masser af gode proteiner og er samtidig en god kilde til omega-3 fedtsyrer. Skaldyr er rige på kolesterol. Det har ingen betydning for de fleste mennesker, da kroppen selv producerer og justerer kolesterol efter behov. Dog vil vi anbefale, at man holder lidt igen med skaldyr, hvis man lider af forhøjet kolesteroltal.

10. Olier


olier
Det er selvfølgelig ikke helt uden betydning, hvilke olier, du vælger at bruge i din madlavning. Mark Sisson fra marksdailyapple.com anbefaler, at man som hovedregel går efter de olier, som har været udsat for mindst muligt forarbejdning. Han anbefaler bl.a. olier fra kokosnødder og oliven, mens rapsolie og majsolie frarådes.

Læs Mark Sisson’s detaljerede gennemgang af de forskellige typer olie og deres indhold af fedtsyrer.

 

[adsenseyu1]


1. Kornprodukter


kornprodukter
Slut med franskbrød og rugbrød, corn flakes, havregryn, pasta samt kage til kaffen. Kornprodukter indeholder en række stoffer, der menes at være skadelige for den menneskelige organisme. Eksempelvis findes der i hvedemel gluten, der er et slags protein som er særligt vanskeligt for kroppen at nedbryde, og som mange mennesker har en medfødt allergi overfor. Den største grund til at undgå kornprodukter (også fuldkornsprodukter) er dog, at indtaget medfører et forhøjet blodsukkerniveau. Når dit blodsukker stiger hurtigt, falder det kort tid efter med samme kraft, og din krop kvitterer med træthed samt øget sult og sukkertrang.

2. Mælkeprodukter


mælkeprodukter
Begrundelsen for at undgå mælkeprodukter er, at brugen af disse først startede ved landbrugets begyndelse. I stenalderen blev vilde dyr ikke tæmmet og malket, og derfor anses det som urealistisk, at menneskekroppen har nået at omstille og tilvænne sig til mælk fra dyr. At mælkeallergi er en af de hyppigste fødevareallergier blandt børn (der dog i de fleste tilfælde vokser fra denne) understøtter teorien. Mange tilhængere af paleo-diæten bruger mælkeprodukter som en fast del af deres diæt, hvis det ikke tyder på at medføre nogen umiddelbare sundhedsmæssige konsekvenser for dem. Vi anbefaler, at man starter med en periode helt uden mælkeprodukter og efter noget tid indfører dem i sin kost, hvis man ønsker det. Således har man den bedste forudsætning for at teste, om ens egen krop reagerer negativt på dem.

3. Ris


ris
Ris er et kornprodukt, der er blevet dyrket og indtaget af mennesker i de sidste 7000 år.

4. Kartofler


kartofler
Kartoflen er en stivelsesrig grøntsag, og hvis man baserer sin kost på den, som tilfældet er for mange danske familier, får man hurtigt uhensigtsmæssigt mange kulhydrater og skaber store udsving i blodsukkeret.

5. Bælgplanter


bælgpanter
Bælgplanter tillades officielt ikke i paleodiæten med den begrundelse, at de for det meste kræver tilberedelse før de kan indtages. Bælgplanter indeholder lektiner, der kan betragtes som toxiner for menneskekroppen, hvis bælgplanterne indtages rå. Grønne ærter kræver dog ingen tilberedning og kan sagtens spises rå.

6. Slik


slik
Dette punkt er vel nærmest selvskrevet. Slik indeholder mange af de værste eksempler på stoffer, der bestemt ikke er egnet til menneskelig indtagelse. Raffineret sukker, kemikalier og farvestoffer en masse. Gør dig selv en tjeneste at gå en stor bue uden om alle former for slik.

7. E-numre


E-numre
E-numre er en betegnelse for kemikalier, der bruges til smagsforstærkning, konservering, konsistens, farve m.m. Der er E-numre i rigtig mange fødevarer, også kød. Væn dig til at kigge bag på emballagen når du handler og undgå i så vidt omfang som muligt fødevarer, der indeholder E-numre.

8. Alkohol

alkohol

9. Tilsat salt

tilsat salt

[adsenseyu1]

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    Robert Andreasen
    12. september 2012 at 09:19

    Hej Thomas.

    Super fed og informerende blog du har. Især Do’s and don’ts er super lækkert opsat og gør det paleo meget mere overskueligt.

    Mvh Robert

    • Reply
      Thomas Amby
      12. september 2012 at 09:36

      Hej Robert
      Det glæder mig meget, at du finder artiklen og bloggen brugbar 🙂 Jeg vil dog skynde mig at beklage denne noget halvfærdige version af artiklen, som stadig er under udarbejdelse. Den vil blive opdateret indenfor de næste par dage, således der bliver knyttet forklaringer til alle punkter.

      Jeg er også lydhør over for kritik og forslag til ændringer i teksten.

      Mvh
      Thomas

      • Reply
        Robert Andreasen
        12. september 2012 at 19:27

        Hej Thomas.

        Der er ingen grund til at undskylde 😉

        Men jeg skal nok følge bloggen og komme med løbende kommentarer.

        God aften 🙂

        Mvh Robert

  • Reply
    Varianter af stenalderkosten - PaleoBlog.dk
    16. september 2012 at 13:22

    […] at man sammensætter sin kost som det passer en bedst, så længe man altså holder sig inden for de rette fødevaregrupper. Er man af den ene eller anden årsag ikke meget til kød, kan man eksempelvis holde sig til fisk […]

  • Reply
    Henriette Jønsson
    13. december 2012 at 20:07

    er der nogen der kan sige om det er ok at spise linser og perlespelt?

    Mvh
    Henriette

    • Reply
      Peter Suhm
      2. januar 2013 at 12:35

      Hej Henriette

      Om det er OK at spise, det må man jo gøre op med sig selv. Men linser og perlespelt er ikke paleo, så hvis man kører strict efter disse principper, så er svaret at det ikke er OK. Linserne (bælgfrugt) kræver tilberedning for ikke at være giftige, hvilket udelukker dem. Perlespelt er en kornsort, som jo er klart “no-go” på paleo.

      Mvh Peter Suhm

  • Reply
    Nikara
    12. juni 2013 at 21:03

    Jeg har undret mig lidt over det med bær. Hvis nu man gerne vil smide lidt overflødigt fedt på kroppen og man elsker bær. Hvor mange gram bær er så eksempelvis okay på en dag? Hvis man så ikke spiser andet frugt og jeg tænker primært på jordbær og hindbær i dette spørgsmål 🙂

    • Reply
      Thomas Amby
      6. februar 2014 at 00:01

      Jeg vil mene, det er meget individuelt, hvad man kan “bære” 🙂 2kg bær ville jeg normalt anse som et temmeligt usundt dagsindtag, men hvis det erstatter 2kg matadormix dagligt, så vil det jo klart hjælpe på sagerne.

      Jeg tror man skal finde sin egen personlige balance, hvor frugter/bær stiller en trang frem for at stimulere appetitten. Men nu er dit spg. jo over et halvt år gammelt, så mon ikke du allerede har fundet din balance 😉 (undskykd svar-tiden)

  • Reply
    Susanne
    24. januar 2014 at 01:34

    Hva nu hvis man skal tage på og samtidig har kræft og gerne skulle undgå sukker og kulhydrater ?
    Kan man så tage på hvis man lever efter paleoprincipperne ?
    Det har jeg lidt svært ved at gennemskue.

  • Reply
    Thomas
    4. august 2014 at 15:13

    Er E-numre tilladt i paleomad?

    Synes der flere steder står at man blot skal undgå alt for mange E-numre, men hvis der er bare et enkelt E-nummer i et produkt, kan producenten så tillade sig at kalde det for Paleo?

  • Leave a Reply