Ordbog – ernæring og sundhed

Her har vi samlet en ordbog med definitioner på ord, du vil støde på, hvis du læser vores blog jævnligt. Hvis du synes, der mangler et ord eller to i oversigten, er du meget velkommen til at kontakte os.

80/20

Betegnelse for en bestemt tilgang til paleodiæten, hvor man lever efter stenalderkostens ernæringsprincipper 80% af tiden. I de resterende 20% af tiden giver man plads til fødeemner, der ikke indgår i stenalderkosten.

Glukose

Også kendt som druesukker og dextrose. Et simpelt sukkerstof, der hurtigt optages i kroppen.

Hyperglykæmi

En tilstand, hvor blodsukkeret er forhøjet. Dette fører til træthed, øget vandladning og stor tørst. Tilstanden er almindelig blandt diabetikere, der skal have tilført insulin udefra for at dæmpe blodsukkeret.

Insulin

Et hormon, der udskilles i kroppens skjoldbruskkirtel og hvis primære formål er at transportere glukose ud af blodbanerne og ind i kroppens celler. Insulin sænker derved blodsukkeret.

Intermittent fasting

At udsætte kroppen for periodisk faste. Flere forsøg på dyr har påvist en række sundhedsmæssige fordele ved regelmæssig faste, herunder forlænget levetid, lavere kolesteroltal og færre tilfælde af diabetes 2.

Laktose

Laktose er et andet ord for mælkesukker, som udelukkende findes i mælkeprodukter. Almindelig komælk har et laktoseindhold på ca. 4-5%.

Laktoseintolerans

En forringet evne til at nedbryde laktose i tyndtarmen grundet mangel på enzymet laktase. Symptomer på laktoseintolerans kan være uro i maven eller diarré. I Skandinavien anslås det, at ca. 5% af befolkningen er laktoseintolerante, men i andre egne af verden, særligt i Afrika og det centrale Asien, kan dette tal være helt op til 90%.

Lektin

En gruppe af proteiner der findes i bl.a. bælgplanter, og som i visse tilfælde kan medføre forgiftning.

Leptin

Et hormon der produceres og frigives i kroppens fedtceller. Leptin har to primære funktioner; 1. at give mæthedsfornemmelse og 2. at beordre kroppen til at hente energi fra dens fedtdepoter. Hormonet blev opdaget i 1994 af et forskerteam fra New York, og har siden været genstand for en række teorier indenfor fedmeforskning.

Leptinresistens

Resistens overfor hormonet leptin som et resultat af overproduktion i kroppens fedtceller. Mennesker med leptinresistens kan opleve nedsat mæthedsfornemmelse og have en forringet evne til at forbrænde fedt som energi. Leptinresistens skyldes ofte overvægt.

Omega-3

En gruppe af flerumættede fedtsyrer, der bl.a. findes i fede fisk, hørfrø og valnødder

Omega-6

En gruppe af fedtsyrer, der interagerer med omega-3. Findes bl.a. i nødder, fjerkræ, rødt kød, æg og mange vegetabilske olier

Paleo

Refererer til den palæolitiske tid/palæolitikum, bedre kendt som jægerstenalderen. Internationalt strækker palæolitisk tid sig fra 2,5 millioner år fvt. til omkring 10.000 fvt. hvor den afløses af mesolitikum (ældre stenalder).

Paleo 1.0

Den oprindelige version af stenalderkosten, hvor diæten består af magert kød, grøntsager, frugt, nødder, bær og kerner. Loren Cordain og Robb Wolf er begge fortalere for denne version.

Paleo 2.0

En senere version af stenalderkosten fremført af den amerikanske forfatter og blogger Mark Sisson. Udover de tilladte fødeemner i paleo 1.0 omfatter diæten også fedt kød samt fuldfede mælkeprodukter i moderation.

Stenalderkosten

Betegnelse for en diæt, hvor man forsøger at spise som mennesker i jægerstenalderen med den begrundelse, at menneskekroppen ikke er genetisk gearet til at håndtere fødeemner som kornprodukter og mælkeprodukter, der først blev en fast bestanddel af kosten ved landbrugets begyndelse for ca. 12.000 år siden.

5 Comments

 • Reply
  Oktober Challenge dag 1 - Klar, parat, start - PaleoBlog.dk
  1. oktober 2012 at 15:58

  […] kost Paleo 2 med følgende […]

 • Reply
  Tag Stilling til Kulhydraterne - PaleoBlog.dk
  11. oktober 2012 at 15:52

  […] fra alt, hvad der hedder honning, tørret frugt og mørk chokolade, selvom dette ellers godkendes i paleo 2.0. Hvis jeg skulle tabe mig, måtte jeg altså ifølge Mark Sissons teori enten skære ned på frugt […]

 • Reply
  Tilbage til de gode vaner - PaleoBlog.dk
  7. januar 2013 at 17:40

  […] over at have bukket under for samtlige af Decembers fristelser. Kort opsummeret blev min 80/20er langsomt til en 70/30er, som vel endte med at ligge på en slap 50/50er som måneden skred frem og […]

 • Reply
  Blodsukker og glykæmisk indeks - PaleoBlog.dk
  22. januar 2013 at 16:17

  […] er en betegnelse for blodets koncentration af glukose. Når du indtager en fødevare, nedbrydes kulhydraterne i løbet af et par timer til ren […]

 • Reply
  Knoldsellerisuppe med bacon og græskarkerner - PaleoBlog.dk
  17. februar 2013 at 16:09

  […] Et skvæt piskefløde (paleo 2.0) […]

 • Leave a Reply