I den seneste tid er fastetrenden nærmest eksploderet. Overalt kan man læse om, hvordan jævnlig faste kan gavne helbredet, forlænge levetiden, nedsætte kræftrisikoen og meget mere. Er man grebet af idéen om faste, er der flere retninger man kan følge: Intermittent Fasting (IF), der typisk tillader et spisevindue på 6-8 timer dagligt, fx fra 14-20 indenfor hvilket alle dagens kalorier skal indtages. En anden variant er 5:2 diæten, der blev skudt igang af BBC-journalisten Michael Mosley med dokumentaren “Eat, Fast and Live Longer” og som går ud på, at man har to ugentlige fastedage efterfulgt af 5 “normale” spisedage. Endelig er der Alternate Day Fasting (ADF), der, som navnet antyder, går ud på, at man kun spiser hver anden dag. Mark Sisson er selv fortaler for en fjerde variant, WHEN (When Hunger Ensues Naturally), der går ud på, at man i højere grad lytter til sin krop, og undlader at spise, hvis man ikke er sulten eller hvis det ikke er praktisk i situationen, hvilket snildt kan føre til fasteperioder på op til 24 timer. Denne model virker selvfølgelig kun, hvis man spiser en naturlig kost uden tomme kalorier, som manipulerer med sult- og mæthedsfornemmelsen.
Min lægestuderende roommate har i den seneste uges tid forsøgt sig med alternate day fasting. Han har indført tre ugentlige fastedage, hvor det eneste der indtages er vand, the og kaffe. Det er en af de hårdere modeller, da det kræver fasteperioder på op til 36 timer ad gangen (fx fra kl 20:00 tirsdag til kl 8:00 torsdag). Det skal nævnes, at han ikke spiser paleo eller på anden vis har som mål at holde blodsukkeret stabilt, så jeg følger fascineret med i eksperimentet fra sidelinjen.
Selv har jeg i en længere periode kørt en slags naturlig intermittent fasting med et spisevindue typisk fra 14:00 til 20:00. Det falder mig naturligt med en blodsukkerstabiliserende kost, der gør at jeg er mæt i lang tid ad gangen. Netop af denne grund er faste da også blevet varmt modtaget i paleo- og LCHF-kredse verden over. Det længste jeg har fastet var 24 timer, og en af mine observationer her var, at jeg var fuld af energi i perioden uden mad, men blev træt umiddelbart efter at have brudt fasten (min roommate tilskriver det det parasympatiske vs. det sympatiske nervesystem, men det er vist en længere fortælling til en anden artikel).
Myter i forbindelse med faste
Der er flere myter i omløb som vedrører faste. Her er en lille samling af de mest udbredte:
1. Muskelmasse nedbrydes før fedt (starvation mode)
Noget der tilstadighed diskuteres. Myten går ud på, at så snart glykogendepoterne er udtømte, vil kroppen begynde at nedbryde proteiner (muskler) til glukose i et desperat forsøg på at holde på fedtet. Tænker man sig om et øjeblik, giver dette biologisk og evolutionært ingen mening. Hvorfor skulle vi være sat i verden med den fantastiske evne til at lagre fedt (energi) på kroppen, hvis ikke vi var i stand til at bruge af energien, når behovet var der? Det virker mildest talt dumt, at kroppen skulle foretrække at nedbryde muskler og vitale organer før kropsfedt, der sagtens kan undværes. Med en sådan fysiologisk skavank, ville vi hurtigt have været en uddød race i stenalderen, hvor mad ikke var tilgængeligt 24/7. Den logiske rækkefølge må være som følger:
Blodsukkeret benyttes → glykogendepoterne udtømmes → kropsfedt nedbrydes til energi (ketose) → muskler og organer nedbrydes som en sidste udvej.
Mit bud på, hvad der ligger til grund for misforståelsen er, at muskler efter en tid med faste og vægttab vil fremstå mindre fordi:
- Musklernes glykogendepoter (som kan holde op til 400g glykogen) tømmes, og man vil tabe væske
- Når man taber fedt, taber man også muskler, og det er der en simpel og logisk forklaring på, som ikke kan tilskrives “starvation mode”. Taber man eksempelvis 30 kg kropsfedt, vil musklerne have mindre at bære på, og de indstiller sig derefter.
2. Når man faster, sulter man sig selv
For det første skal man huske på, at faste er en meget naturlig tilstand for os mennesker. Det at have konstant adgang til en overflod af mad er derimod en moderne ting, og igennem millioner af år er vores kroppe allerede blevet programmeret til at kunne gå igennem meget lange perioder uden mad. Har man i forvejen en meget lav fedtprocent skal man selvfølgelig være ekstra opmærksom, da kroppen meget logisk vil æde muskelmasse, når der ikke er energireserver tilbage i form af fedt. Først når kroppen begynder at nedbryde muskelmasse kan man tale om, at man sulter sig selv.
Dernæst må man ikke forveksle sult med den psykologiske trang til at putte mad i munden. Mad og følelser hænger i høj grad sammen, og trangen til mad forstærkes af sukker og søde sager, der giver store udsving i blodsukkeret og prøver at bilde en ind, at man er sulten hele tiden. Sult og sukkertrang er to forskellige ting, men de kan være nærmest umulige at skelne imellem, hvis man ikke har tillært sig at spise ordentligt, lytte til og fortolke kroppens signaler. Hovedpine og træthed er almindeligt forekommende symptomer på sukkerafhængighed, og disse kommer mange mennesker desværre til at tolke som sultsignaler, selvom symptomerne typisk vil lægge sig efter en uges tid uden sukker.
Hvis man forsøger sig med faste, er det meget vigtigt, at man får den rette næring indenfor sit begrænsede spisevindue. Man skal naturligvis ikke fylde sig med slik og kage, men vælge en sund kost uden næringsfattige stivelser, men med masser af grøntsager, fisk, kød og evt. lidt frugt hvis man ønsker det. Den bedste måde at sikre sig, at man får sine vitaminer og mineraler er ved at udelade ting som brød, pasta og ris, der kun indeholder energi og er blottet for vitaminer. Således bliver der plads til flere vitaminholdige og fiberrige grøntsager, og man vil ikke mangle noget.
3. Man skal spise 6 måltider om dagen for at holde forbrændingen i gang
Det er en udbredt misforståelse, men der er ingen undersøgelser til at understøtte denne pseudovidenskabelige teori – tværtimod har studier vist, at kroppen forbrænder lige så godt med få måltider.
4. Når blodsukkeret falder, skal man spise
Kroppen har en fantastisk evne til selv at regulere blodsukkeret, når der ikke tilføres kulhydrater gennem kosten. Når glykogendepoterne er udtømte, går kroppen i ketose og begynder at nedbryde kropsfedt til energi.
Fordele og ulemper ved faste
Jeg har her forsøgt at lave en liste over fordele og ulemper ved faste. Selvom der er masser af evidens for at faste har en række sundhedsmæssige fordele, kommer man ikke udenom, at det også kan have en række praktiske ulemper.
Fordele ved faste+ Faste kan forlænge levetiden + Faste nedsætter IGF-1 + Nedsat risiko for kræftsygdom + Faste forbedrer insulinfølsomheden + Faste nedsætter LDL kolesterol Der er også en række praktiske fordele forbundet med faste:
|
Ulemper ved faste– Faste kan blive et psykologisk rod – Faste kan medføre søvnproblemer – Man kan komme i vitaminmangel, hvis man spiser forkert – Man kan blive ekstra følsom overfor kulde – Man kan blive træt efter at bryde fasten |
Et lille hurtigt eksperiment
For at lære min krop bedre at kende, har jeg besluttet mig for at prøve en enkelt 36. timers faste (som min roommate jo pt gør 3 gange ugentligt). Jeg spiste mit sidste måltid i går ved 20-tiden, og her kl. 18 er jeg altså 22 timer inde i eksperimentet. Jeg har endnu ikke haft følelsen af sult, men det kan være den indtræffer senere i aften. Jeg forventer at få søvnproblemer, fordi min krop ikke er vant til så lange perioder uden mad, så jeg skal snart ud at gå en lang tur for at skyde lidt energi af – der er nemlig masser af den på nuværende tidspunkt. Desuden skriver jeg løbende ned, hvordan de enkelte af fastens mange faser kommer til udtryk, og hvordan jeg kommer igennem dem. Loggen kan jeg så afsløre for jer i min næste artikel.
2 Comments
36 timer på vand og... vand - PaleoBlog.dk
15. august 2013 at 17:51[…] Formålet var at lære min krop bedre at kende, og finde ud af for mig selv om der, udover de åbenlyse sundhedsmæssige fordele, også er praktiske fordele forbundet med faste, og om fordelene egentlig overskygger ulemperne. […]
Et paleo-rutineindkøb i Nordvest - PaleoBlog.dk
1. september 2013 at 13:04[…] billigste varer, ender man med at fylde indkøbskurven med affald. Ideelt kunne man vel praktisere alternate day fasting og så købe dyrere og sundere varer på spisedagene, altså simpelthen nedbringe sit samlede […]