Omega-3
Er du også en af de mange danskere, der får for lidt omega-3 i din kost? Brug nedenstående tabel til at finde lettilgængelige kilder til de sygdomsdæmpende og livsforlængende omega-3 fedtsyrer. Tabellen er prioriteret efter omega-3 indhold i gram pr. 100g af den pågældende råvare. Yderste kolonne viser forholdet mellem omega-3 og omega-6. Lidt groft ridset op skal denne værdi helst være under 4, eller bidrage til, at dagens samlede forhold mellem omega-3 og omega-6 lander mellem 1:4 og 1:1.
[adsenseyu1]
Fødevarer | n-3 pr. 100g | n-6 pr. 100g | n-6:n-3 |
Hørfrøolie | 53,4 | 14,3 | 0,27 |
Hørfrø, rå | 22,8 | 5,9 | 0,26 |
Valnøddeolie | 10,4 | 52,9 | 5,08 |
Valnød, rå | 9,1 | 38,1 | 4,19 |
Laks | 2 | 0,4 | 0,2 |
Makrel | 1,42 | 0,15 | 0,11 |
Hellefisk | 1,05 | 0,12 | 0,11 |
Havkat | 0,68 | 0,02 | 0,03 |
Rejer | 0,54 | 0,1 | 0,19 |
Havørred | 0,45 | 0,07 | 0,156 |
Fladfisk | 0,25 | 0,04 | 0,16 |
Tunfisk | 0,24 | 0,03 | 0,125 |
Macadamia-nød | 0,21 | 1,3 | 6,2 |
Torsk | 0,2 | 0,03 | 0,15 |
Spinat | 0,14 | 0,03 | 0,2 |
Butternut squash | 0,02 | 0,03 | 0,66 |
Kilder: The Canadian Nutrient File (CNF) & USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Her kommer en liste over alternative kilder til omega-3 fedtsyre:
Der er næsten ingen vej uden om fisk
Selvom man i følge ovenstående tabel let kan få dækket sit behov for omega-3 gennem vegetabilske kilder som hørfrø og valnødder, er det værd at vide, at omega-3 inddeles i langkædede og meget langkædede fedtsyrer. De meget langkædede, umættede fedtsyrer er de gavnlige, og de findes kun i fisk og skaldyr, hvorimod de langkædede findes i vegetabilske fødevare. Det er kun påvist, at de meget langkædede fedtsyrer har en gavnlig effekt på sundheden. Der er altså ingen vej uden om fisk, hvis man vil leve sundt.
[adsenseyu1]
Omega-3 fra langkædede fedtsyrer går tabt
Kroppen er kun i ringe grad i stand til at omdanne de langkædede fedtsyrer til de meget langkædede, og det betyder at op mod 90% af fedtsyrerne fra vegetabilske kilder som hørfrø og valnødder går tabt i denne proces. Derfor anbefaler vi fisk og skaldyr som en fast bestanddel af kosten, hvis man vil være sikker på, at få nok omega-3.
1 Comment
Forholdet mellem omega-3 og omega-6 - PaleoBlog.dk
20. januar 2013 at 12:13[…] Kilder til Omega-3 fedtsyrer […]