Ressourcer

Kilder til omega-3 fedtsyrer

Omega-3

omega 3

Er du også en af de mange danskere, der får for lidt omega-3 i din kost? Brug nedenstående tabel til at finde lettilgængelige kilder til de sygdomsdæmpende og livsforlængende omega-3 fedtsyrer. Tabellen er prioriteret efter omega-3 indhold i gram pr. 100g af den pågældende råvare. Yderste kolonne viser forholdet mellem omega-3 og omega-6. Lidt groft ridset op skal denne værdi helst være under 4, eller bidrage til, at dagens samlede forhold mellem omega-3 og omega-6 lander mellem 1:4 og 1:1.

[adsenseyu1]

Fødevarer n-3 pr. 100g n-6 pr. 100g n-6:n-3
Hørfrøolie 53,4 14,3 0,27
Hørfrø, rå 22,8 5,9 0,26
Valnøddeolie 10,4 52,9 5,08
Valnød, rå 9,1 38,1 4,19
Laks 2 0,4 0,2
Makrel 1,42 0,15 0,11
Hellefisk 1,05 0,12 0,11
Havkat 0,68 0,02 0,03
Rejer 0,54 0,1 0,19
Havørred 0,45 0,07 0,156
Fladfisk 0,25 0,04 0,16
Tunfisk 0,24 0,03 0,125
Macadamia-nød 0,21 1,3 6,2
Torsk 0,2 0,03 0,15
Spinat 0,14 0,03 0,2
Butternut squash 0,02 0,03 0,66

Kilder: The Canadian Nutrient File (CNF) & USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Her kommer en liste over alternative kilder til omega-3 fedtsyre:


Der er næsten ingen vej uden om fisk

Selvom man i følge ovenstående tabel let kan få dækket sit behov for omega-3 gennem vegetabilske kilder som hørfrø og valnødder, er det værd at vide, at omega-3 inddeles i langkædede og meget langkædede fedtsyrer. De meget langkædede, umættede fedtsyrer er de gavnlige, og de findes kun i fisk og skaldyr, hvorimod de langkædede findes i vegetabilske fødevare. Det er kun påvist, at de meget langkædede fedtsyrer har en gavnlig effekt på sundheden. Der er altså ingen vej uden om fisk, hvis man vil leve sundt.
[adsenseyu1]

Omega-3 fra langkædede fedtsyrer går tabt

Kroppen er kun i ringe grad i stand til at omdanne de langkædede fedtsyrer til de meget langkædede, og det betyder at op mod 90% af fedtsyrerne fra vegetabilske kilder som hørfrø og valnødder går tabt i denne proces. Derfor anbefaler vi fisk og skaldyr som en fast bestanddel af kosten, hvis man vil være sikker på, at få nok omega-3.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Forholdet mellem omega-3 og omega-6 - PaleoBlog.dk
    20. januar 2013 at 12:13

    […] Kilder til Omega-3 fedtsyrer […]

  • Leave a Reply