Ressourcer

Forholdet mellem omega 3 og omega 6

Forholdet mellem omega 3 og omega 6

Forholdet mellem omega 3 og omega 6

Mere og mere forskning tyder på, at man kan forebygge diverse kroniske sygdomme ved at afbalancere forholdet mellem omega 3 og omega 6 i sin kost.

Antropologiske studier viser, at mennesket udviklede sig med et omega 3/omega 6 forhold, der hed 1:1. Desværre ligger det gennemsnitlige forhold i en dansk standardkost i dag snarere på 1:11, og i visse tilfælde helt op til 1:25. Generelt er der enighed om, at man skal stile efter et forhold, der hedder 1:4 eller derunder. Har man succes med dette, kan man til gengæld, ifølge den nyeste forskning på området, forvente en forlænget levetid, undgå blodpropper og hjertekar-sygdomme og tilmed forebygge fedme mellem generationer.

[adsenseyu1]

Også på stenalderkost skal man være særligt opmærksom på at få nok omega 3 fedtsyrer i sin kost. Problemet er, at omega 6 findes i store mængder i alt lige fra nødder og vegetabilske olier til rødt kød, fjerkræ og æg. Omega 3 fedtsyrer, derimod, finder man næsten kun i tilstrækkelige mængder i fisk og skaldyr. Supermarkedets kølediske er spækket med bacon og røde bøffer, og det betyder desværre, at havets delikatesser alt for ofte tilsidesættes af den gennemsnitlige dansker.

Løsningen ligger lige for – indfør flere af de fede fisk i kosten, gerne hver dag, men mindst to gange om ugen. Et alternativ er selvfølgelig supplementer i form af fiskeolie, men hvorfor snyde sig selv for en god laksebøf eller en helbagt makrel?

Omega 6 indholdet i nødder

Særligt hvis du, som jeg, er stor fan af alverdens nødder og kerner, er det en god idé at “give igen” med fisk og skaldyr for at bringe omega 3/omega 6 forholdet tilbage i balance. De fleste nødder er nemligt spækket med omega 6 og indeholder praktisk talt intet omega 3. Der er dog visse undtagelser, herunder valnødder og hørfrø, der begge er gode bud på vegetabilske kilder til omega 3. Macadamia-nødden, der lovprises i mange stenalderkost-communities, er med sit forhold på 1:6 også godt med.

Får jeg nok omega 3?

Medmindre du er opmærksom på det, er svaret sandsynligvis nej. Hvis du er nysgerrig på at finde ud af, om du har behov for mere omega 3 i din kost, kan det anbefales at oprette en bruger på cron-o-meter, og indtaste dit dagsindtag for en vilkårlig dag. Desværre er omega 3:6 baren kun synlig for betalende brugere, men en måneds adgang kan købes for $5,99 svarende til godt og vel 30 kroner. Omega-meteret, der møder en, ser således ud, og pilen skal altså helst ligge indenfor det grønne område, og tallet være under 4:

balance mellem omega 3 og omega 6

Det er vigtigt at understrege, at omega 6 er en gruppe af gode og nødvendige fedtsyrer, de er altså ikke usunde i sig selv. Det er blot det skæve forhold mellem omega 3 og omega 6, der er problematisk.

[adsenseyu1]

Vigtige kilder til omega 3

  • Fede fisk (herunder laks, makrel, sild, torsk)
  • Skaldyr (herunder rejer, muslinger, hummer)
  • Hørfrø
  • Visse nødder (valnød og macadamia)
  • Butternut/winter squash
  • Spinat
Vi har også lavet en mere udførlig tabel over gode kilder til omega-3.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kilder til omega-3 fedtsyrer - PaleoBlog.dk
    20. januar 2013 at 12:23

    […] Er du også en af de mange danskere, der får for lidt omega-3 i din kost? Brug nedenstående tabel til at finde lettilgængelige kilder til de sygdomsdæmpende og livsforlængende omega-3 fedtsyrer. Tabellen er prioriteret efter omega-3 indhold i gram pr. 100g af den pågældende råvare. Yderste kolonne viser forholdet mellem omega-3 og omega-6. Lidt groft ridset op skal denne værdi helst være under 4, eller bidrage til, at dagens samlede forhold mellem omega-3 og omega-6 lander mellem 1:4 og 1:1. […]

  • Leave a Reply