Ressourcer

Paleo madpyramide

Paleo madpyramide[adsenseyu1]Den kontroversielle paleo madpyramide

Så er den her. Madpyramiden, der vender alt, hvad vi har lært om kost på hovedet. For at få den bedst mulige forudsætning for at skabe en fornuftig paleo madpyramide, har vi taget udgangspunkt i følgende:

  • Loren Cordains version af paleo, hvor der lægges særligt vægt på magert kød, frugt, nødder og grøntsager.
  • Mark Sissons version af paleo, der minder om Cordain’s, men hvor også fedt kød indgår som en betydelig del af kosten.

Sidst men ikke mindst har vi taget udgangspunkt i PaleoBlogs egne forestillinger om, hvad der skaber en god og sund kost. Vi har forsøgt at skabe en grafisk repræsentation af, hvad vi tror, vores stenalderforfædre levede af, og hvilke fødeemner vi moderne mennesker derfor også har godt af.

Måske er du ikke enig med vores paleo madpyramide, måske ser du endda nogle madvarer, du ikke synes bør indgå – og måske har du ret. Sandheden er, at ingen af os med sikkerhed kan vide, hvordan de spiste i stenalderen. Hvordan energifordelingen i en gennemsnitlig stenalderkost så ud, kan vi også kun gisne om. Det har højst sandsynligt varieret meget mellem kulturer pga. geografiske og klimatiske forhold. Nogle kulturer har måske levet hovedsagligt af fisk, andre af vildt, og måske har kød og fisk i det hele taget været en sjælden luksusgode for andre. Vi kan dog hurtigt regne ud, hvad stenalderfolket med garanti ikke spiste. Nemlig de madvarer, der ganske simpelt ikke var tilgængelige i palæolitisk tid – i hvert fald ikke i den forarbejdede form, vi kender dem i dag. Vi vil til hver en tid anbefale, at man tager denne paleo madpyramide med et gran salt og udarbejder sin egen kostplan efter, hvad der giver mening for en selv.

Korn i stenalderen

Vi vil gerne understrege, at vi på PaleoBlog er helt overbeviste om, at vores forfædre både har spist vilde korn og kartofler i ny og næ. Til forskel fra det moderne menneske var hele deres kost dog ikke bygget op omkring disse fødeemner, og som vi alle ved, er de fleste madvarer dårlige for os, hvis vi får dem i for store mængder. I dette tilfælde mener vi altså, at den mængde kulhydrater, det moderne menneske indtager gennem raffinerede kornprodukter, er alt for stor i forhold til, hvad kroppen er bygget til at håndtere.

Bælgplanter

Vi har også skrevet bælgplanter på listen over forbudte fødeemner. En af grundene til, at bælgplanter ikke indgår i paleo-diæten er, at de ikke kan spises, medmindre de er tilberedt. I rå tilstand indeholder de store mængder lektin, som er et protein, planter bruger til at forsvare sig mod insekter. Lektiner kan i menneskekroppen medføre akut forgiftning, der resulterer i diarré og mavekramper, og eksempelvis oplever nogle mennesker at få kvalme og mavepine af at indtage grønne bønner i rå tilstand. Til gengæld giver grønne ærter ingen problemer og kan sagtens spises rå. Vi ser dermed ingen grund til at, stenaldermanden skulle have holdt sig tilbage, når han faldt over en ærtebælg eller ti.

[adsenseyu1]

Mælkeprodukter

En populær retning indenfor paleo tillader brugen af mælkeprodukter, så længe de ikke er kunstigt fedtreduceret. Selvom nogle døjer med laktoseintolerans, tror vi dog alligevel på, at mange mennesker, i hvert fald i vores del af verden, sagtens kan tåle at indtage disse. Vi har valgt at udelade mælkeprodukter med den begrundelse, at de ikke var tilgængelige før landbrugets begyndelse.

Har vi ramt ved siden af?

Vi er meget interesseret i at høre din idé om, hvordan den ideelle paleo madpyramide ser ud. Brug gerne kommentarfeltet herunder til at dele dine tanker om vores forfædres spisevaner.

Denne paleo madpyramide er udarbejdet af PaleoBlog.dk. Skulle man have lyst til at gøre brug af billedet på sin egen blog eller hjemmeside, Facebook o. lign. er dette tilladt under forudsætning af, at Paleoblog.dk krediteres med navn og link, samt at logoet i venstre hjørne bibeholdes – i modsat fald vil der være tale om krænkelse af ophavsretten.

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Paleoficering af min træning - PaleoBlog.dk
    24. september 2012 at 17:12

    […] Oktober Challenge ‘12”, hvilket betyder at jeg i oktober måned skal leve ekstra strict på paleodiæten, samtidig med at jeg skal rapportere om mine fremskridt i forhold til de mål, som jeg på forhånd […]

  • Reply
    Michael
    3. januar 2015 at 07:20

    Hej
    Jeg har spist paleo ca 3 måneder og prøver at få så meget viden som muligt. Har altid prøvet at få stor viden omkring kost og endelig har jeg fundet noget der er basert mere på fakta/videnskab end på alt mulig andet

    Jeg bruger primært amerikanske websteder til at få info da de er noget længere fremme end i DK. Jeres hjemmeside er dog rigtig godt på vej.

    Superfin ide med madpyramide. Har dog et par spørgsmål og kommentarer:
    Er der nogen reel sundhedsmæssig grund til at man kun skal spise lidt af urter udover at det måske er lidt unaturligt at spise meget af det?

    Synes ikke at man skal tage pyramiden med et gram salt. Selvom man ikke skal tage det bogstavligt og selv skal finde ud af præsist hvad der virker bedst på ens egen krop, så er det en god guideline og giver hurtig overblik over paleomad.

    Vedr. bælgplanter så synes jeg måske at I skulle skrive lidt om hvorfor der kan være problemer med bælgplanter, også når de er tilberedt. Det er jo sjældent at f.eks. røde og grønne bønner spises rå. Derudover måske nævne kort omkring jordnødder som jo er en bælgplante.

    Vedr. mælkeprodukter så kan man jo kort nævne de hormornelle problemstillinger omkring dette, som på lang sigt kan påvirke helbredet negativt, også selvom man kan tåle laktose.

    Mange hilsener
    Michael

    • Reply
      Thomas Amby
      3. januar 2015 at 12:42

      Hej Michael,

      Godt spørgsmål vedr. urter i toppen. Det har jeg selv studset over, og vil tro at det, som du siger, er fordi, det ikke er naturligt at kværne basilikum og timian for 400 kcal. Der er masser af vitaminer og mineraler i, så sundhedskompromitterende tror jeg nu næppe det ville være at indtage i store mængder.

      Spiser man fx. for 400 kcal frisk timian, det svarer til ca. 400g, får man dog også en del kulhydrat, ca. 100g. Derfor giver det alligevel mening at styre sig lidt hvis man kan. Og det kan man nok godt, for den skarpe smag vil hurtigt sætte en stopper for et overdrevent indtag 🙂

      Tak for dine overvejelser vedrørende udbygning af artiklen. Den er efterhånden lidt halvgammel og kunne godt bruge nogle mere tilbundsgående og reviderede forklaringer.

      Mvh
      Thomas

  • Reply
    Maryann Murphy
    4. januar 2015 at 08:02

    Hello can I reference some of the material here in this entry if I reference you with a link back to your site?

    • Reply
      Thomas Amby
      4. januar 2015 at 08:39

      Hi Maryann,
      You are more than welcome 🙂 We would appreciate a link in return.

      Best regards
      Thomas

  • Reply
    Sanne
    4. januar 2015 at 15:41

    Hey Thomas, mange tak for de så super gode forklaringer som der er kommet ang kostpyramiden….Selv har jeg forsøgt at få inspiration til at starte op hvilket er lykkes og det tiltaler mig rigtig meget, jeg har dog stadig brug for en håndsrækning i ny og næ, da jeg syntes at det kan være lidt svært specielt hvad brødet angår, har bagt mange af brødene, men de smuldre ofte og efter 2-3 dage får de en harsk lugt 🙁 hvilket er lidt trals da de jo smager super godt…

    God Vind

    Sanne

    • Reply
      Thomas Amby
      5. januar 2015 at 17:36

      Hej Sanne,

      Jeg har aldrig selv oplevet, at brødene smuldrede. Kan det skyldes, at du evt. skal putte flere æg i? Det binder jo lidt sammen på det hele, og du kan i hvert fald prøve det næste gang 🙂

      Angående harskningen – må jeg spørge, om du sætter brødet på køl? Når jeg gør det, plejer det gerne at holde i en uge, men efter dette gider jeg som regel ikke spise det.

      Brødet kan også med fordel fryses ned i halve eller kvarte og tages frem når det skal bruges (personligt har jeg ofte svært ved at få kværnet et helt brød på en uge).

      Mvh
      Thomas

  • Reply
    Nicki
    10. januar 2015 at 22:42

    Super med pyramiden og forklaringen. Vil lige nævne der er flere indikationer på at paleo version 1 hjælper folk med at komme af med autoimmune sygdomme. Blandt andet den amerikanske læge Terry Wahls. I tv programmet u-turn ser vi også folk blive raske med motion og stenalderdiæt. Håber virkeligt det bringer noget godt for fremtidens aspekt for et godt liv.

  • Reply
    Thomas
    31. januar 2015 at 10:52

    Hej Thomas

    Tak for spændende info! Har du en holdning til Bullet Proof Cofee? Ingen tvivl om, at det ikke er paleo, som sådan, men du har et andet sted skrevet om ketose, og jeg tænker på, om du kan anbefale BPC eller hvad?

    Mange hilsner
    Thomas

    • Reply
      Thomas Amby
      2. februar 2015 at 12:33

      Hej navnebror,

      Interessant spørgsmål. Angående ketose, så er det på ingen måde et mål for mig (og er iøvrigt mere udbredt indenfor LCHF end for paleo). Jeg ved godt, at der er mange forskellige kulhydratfattige diæter og mange overlaps imellem disse, men jeg kan ikke se fornuften i ketose fra et sundhedsmæssigt perspektiv, medmindre man er svært overvægtig og bruger det som middel til et større vægttab – eller syg (epileptiker og muligvis også cancerpatient). Jeg har svært ved at arbejde med tanken om, at man ikke bare kan spise løs af grønt, og at man skal passe på, at man ikke lige får en tomat for meget, eller lidt for meget protein, som også kan sende en ud af ketose igen. Det virker -ikke- naturligt for mig, og i paleo prøver man jo at ramme, hvad man mener er den mest naturlige og dermed sunde fordeling mellem makronæringsstofferne. Ketose er i mine øjne et “alternativ”, kroppens 2. prioritet, en overlevelsesmekanisme, og ikke det naturlige. Dermed ikke sagt, at man aldrig må være i ketose, men det er i mine øjne ikke det optimale at være i konstant. Udsæt endelig lejlighedsvis kroppen for nogle ting, ketose, faste osv. Nedsæt IGF-2, forøg insulinfølsomheden og lev længere, men husk at være omskiftelig og ikke sigte efter ketose som det optimale.

      Det var en længere afhandling, nu til dit spørgsmål om BPC.

      Jeg forsøgte mig med bulletproof coffee i en kort periode, men resultatet var, at jeg tog på, så jeg stoppede hurtigt igen. Jeg brugte det helt sikkert også forkert, idet det snarere blev et supplement til et måltid end en egentlig erstatning for et. Og det er jo ikke meningen. Men det var sjovt at prøve, og det smagte glimrende (jeg måtte dog høre en del fra mine venner for at have påtaget mig et så “klamt” eksperiment, hvilket jeg iøvrigt ikke synes det er).

      Jeg tror fuldt og fast på, at både smør (øko, græsfodret) og kokosolie er gode og sunde fedtstoffer. Men jeg foretrækker rigtig mad som kan tygges og giver lidt til maven at arbejde med. Og hvis det bare handler om at holde sig kørende til kl. 13-14 uden mad, så er det intet problem for mig på konventionel, sort kaffe uden tilsat fedtstof 🙂 Det er iøvrigt noget jeg praktiserer pt.

      Kokosolie og smør bruger jeg til at stege min mad i, men jeg ser personligt ingen grund til at drikke det gennem kaffen.

      Nu jeg tænker over det, er der selvfølgelig de fordele, at man sparer penge på mad og tid på opvask i forhold til at lave rigtige måltider, men som sagt, hvis man kan holde sig kørende til kl. 13-14 uden fedtstoffet (og det kan man altså sagtens, hvis man iøvrigt spiser blodsukkerstabiliserende mad), så ser jeg ingen grund til ikke bare at drikke kaffen sort.

      God weekend!

      Mvh
      Thomas

    Leave a Reply