Betalt Indhold

Modernitetens store rodebutik

Dette indlæg indeholder sponsoreret indhold fra de virksomheder, der linkes til.

Hvad der er naturligt, og hvad vores kroppe har vænnet sig til at leve af, er aldrig konstant, men altid dynamisk og i forandring. I stenalderen spiste mennesket formentlig en væsentlig mere varieret kost, end vi gør i dag. Med agerbruget blev vi bundet til en bolig og en mark, som gav de fornødenheder, vi havde brug for. Derfor fik kulhydrater som ris, korn, majs mv. en utrolig vækst, hvor andre planter, buske og skove måtte lade livet for vores nye fødevarer. Men hvordan skal du forholde dig til det i dag, hvor du kan få et kæmpe udvalg af forskellige fødevarer fra hele jorden? 

Den sydamerikanske kakaoplante i Danmark

Det kan ikke komme bag på mange, at kakaoplanten ikke voksede i det danske landskab for 10.000 år siden og heller ikke gør det i dag. Kakao og chokoladen, der laves af kakaoplanten, kommer fra Sydamerika. Vores forfædre i Europa har altså ikke kunnet spise denne lækre kakao. Faktisk blev den først opdyrket 1.500 år før vores tidsregning. Men det betyder vel ikke, at din stenalderkost ikke kan indeholde chokolade, eller du ikke kan benytte chokoladeværktøj, når du skal lave dine kager med chokolade? 

Selvfølgelig gør det ikke det. Vi har angiveligt mistet et utal af planter, bær, rodfrugter m.m., da vi skulle bruge jorden til at plante korn. Så den varierede kost blev mindre tilgængelig, det kan vores globale handel måske være med til at bryde. Når vi får mulighed for at spise noget så vildt og eksotisk som chokolade, peber, sukker, chili, hvorfor skulle vi så holde os tilbage – medmindre klimaet belastes af en eventuel flytransport. En varieret stenalderkost må være fokuseret på at være varieret ud fra de omstændigheder, som dit supermarked tilbyder.   

Den varierede kost nu og i stenalderen

Mennesker i Nordeuropa har tidligere ikke kunnet spise chokolade eller kakao, de har heller ikke kunnet spise sukker. De har levet af bær, fisk, kød, rødder, insekter, planter og nødder. De har formentlig også spist korn, bare ikke i samme mængde som efter agerbruget – slet ikke. Vi har i dag mulighed for måske endda at spise endnu mere varieret, hvis det er ønsket. At spise varieret stenalderkost handler ikke om, i dag eller i stenalderen, at det kun skal være beplantning fra det område, hvor du bor. 

Hvordan ville stenaldermennesket have forholdt sig til, at de pludselig kunne få kakao? De havde formentlig været glade for endnu en ny spise. Men svaret på spørgsmålet er måske ikke længere væk, end at du selv kan besvare det. Alle mennesker nedstammer fra stenaldermennesket, det gælder også dig.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply